Μη μισθωτοί: Ολοκλήρωση εκκαθάρισης ΕΦΚΑ για το 2018

Ολοκληρώθηκε χθες 9 Ιουλίου η εκκαθάριση για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018. Τα οφειλόµενα ποσά που προκύπτουν µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση των 120 δόσεων µετά τη βεβαίωση του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης στο ΚΕΑΟ. Για τη διαδικασία αυτή αναμένουμε οδηγίες.

Η πρώτη δόση της εκκαθάρισης εισφορών είναι καταβλητέα μέχρι τις 30 Αυγούστου, για όλα τα ειδοποιητήρια που εκδόθηκαν χθες. Επιπλέον, με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, για τα εισοδήματα του 2017 έχει ολοκληρωθεί, και τα αντίστοιχα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Οσοι ασφαλισµένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ µπορούν να το συµψηφίσουν µε επόµενες ασφαλιστικές εισφορές ή να εισπράξουν εφάπαξ το ποσό. Στην περίπτωση που επιλέξουν τον συµψηφισµό πρέπει να υποβληθεί η αντίστοιχη αίτηση στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ έως τις 30 Αυγούστου. Εφόσον παρέλθει η προθεσµία αυτή και δεν έχει υποβληθεί η αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασµό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει αριθµό λογαριασµού (ΙΒΑΝ). Για ποσά έως 50 ευρώ ο συμψηφισμός είναι αυτόματος με τις επόμενες εισφορές.

Αντίθετα, οι ασφαλισµένοι με χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης πρέπει να καταβάλουν το ποσό σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινάει στις 30 Αυγούστου. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα οφειλόµενα ποσά που προκύπτουν µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση των 120 δόσεων µετά τη βεβαίωση του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης στο ΚΕΑΟ. Για τη διαδικασία αυτή αναμένουμε οδηγίες.

Επιπλέον διευκρινήσεις σχετικά με τις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών κατά την περίοδο από 1 Ιουλίου 2019 έως τις 30 Σεπτεµβρίου 2019, οι καταβολές που θα πραγµατοποιηθούν έως 31 Ιουλίου θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσµες δόσεις της εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόµενες τρέχουσες εισφορές 2019. Μετά την 1η Αυγούστου τα καταβαλλόµενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης.