Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι δικαιούχοι

Το κοινωνικό μέρισμα 2019 είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Άνεργοι και χαμηλόμισθοι βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, για το σχέδιο της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, το ποσό που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και προφανώς ο πρωθυπουργός θα έχει τον τελικό λόγο. Γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες:

  • Στους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Προσφορά σε 11 γυναικεία σχέδια Superga μόνο με 25€. Η προσφορά ισχύει μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων.

Οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει σε ποιες κατηγορίες πολιτών θα δώσει το μέρισμα, ωστόσο εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη κατηγορία των κοινωνικά ασθενέστερων, και ο λόγος είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά πλέον , ενώ συν τοις άλλοις έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης.

Σκέψεις για τη ΔΕΗ

Επίσης, σκέψεις υπάρχουν σχετικά με την εμπλοκή της ΔΕΗ στο κοινωνικό μερίσμα, με την εξισορρόπιση με το κόστος των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), ώστε να μη το μετακυλήσει στα τιμολόγιά της.

“Μέρισμα” και οι επιχειρήσεις

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν χρεωθεί με τις δηλώσεις του 2019 και το έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, όπως προέρχεται το συνολικό ποσό του μερίσματος, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ περίπου, για άλλες δαπάνες.

Επίδομα θέρμανσης

Ένα ακόμη «χριστουγεννιάτικο» μέρισμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο φέτος, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ, με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το οποίο θα καταβληθεί σχεδόν στο σύνολό του εξαρχής. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται το 90% να έχει δοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.