Υπουργείο Εργασίας: Επίδομα 800 ευρώ – Διευκρινήσεις

Από την ερχόμενη Κυριακή 15 Νοεμβρίου ξεκινούν οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Νοέμβριο, από εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ οι δηλώσεις για τις κλειστές επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου και για τις πληττόμενες την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά την επικράτεια θα πληρωθούν το επίδομα των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο αλλά σε κύματα, ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης της αναστολής τους.

Όπως δήλωσε στο OPEN η Άννα Στρατινάκη η οποία είναι Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, “μετά τις 7 Δεκεμβρίου θα “τρέξουν” σταδιακά οι πληρωμές των εργαζομένων ενώ θα γίνουν πολλές πληρωμές μέσα στον Δεκέμβριο. Θεωρώ όμως ότι η μεγάλη πληρωμή θα γίνει πολύ σύντομα “.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 27 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή (εστίαση, αθλητισμός, πολιτισμός) αλλά και όσων συνεχίζουν την αναστολή τους καθώς δεν εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα. Από τις 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημέρα.

Επισυμάνθηκε επίσης ότι «υπάρχουν πληττόμενοι κλάδοι οι οποίοι ήταν πληττόμενοι και τον Οκτώβριο και αυτοί θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους από 1.11.2020 (Τουρισμός, Μεταφορές, αθλητισμός, πολιτισμός, και επίσης το τουριστικό κομμάτι όλο). Οι υπόλοιποι είναι οι πληττόμενοι οι οποίοι προστέθηκαν με τη λήψη των μέτρων από τις 3 Νοεμβρίου 2020 και τρέχουμε με τη διευρυμένη λίστα Απριλίου».

Επίσης ότι «όσοι έχουν ξαναμπεί σε αναστολή, το σύστημα αυτοματοποιημένα, για να μην ταλαιπωρούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι λογιστές, θα φέρνει τα στοιχεία του εργαζομένου μπροστά, ώστε να μην μπαίνουν σε επιπλέον εργασία».

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων τόνισε ότι, το κράτος θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί ως δώρο επί του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού όπως έγινε με το δώρο Πάσχα.