Κοινωνικό Μέρισμα 2019

Με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώθηκε η διανομή κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο. Με το συνολικό ποσό να μην ξεπερνάει τα 200 εκατ. Ευρώ , η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι : “δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς”. Από την άλλη πλευρά Δεν έχουν προσδιοριστεί  τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί, αλλά ούτε και το ποσό που διανεμηθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  το ανώτατο όριο δεν θα υπερβεί τα 200 εκατ. , κάτι που φουντώνει τα σενάρια για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέρισμα θα δοθεί στις εξής κοινωνικές ομάδες:

 • Σε όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλή σύνταξη. Το όριο θα είναι πιθανότατα κάτω από τα 600 ευρώ.
 • Σε όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Ταξιδέψτε σε Βουδαπέστη και Βιέννη από €54! Η προσφορά ισχύει για απευθείας πτήσεις από/προς Αθήνα, για κρατήσεις μέχρι 11/11/2019 και για πτήσεις μεταξύ 01/12/2019 – 31/03/2020. Ισχύει για αγορές έως 11/11/2019.

Τα κριτήρια για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης είναι:

 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
 • Τα τεκμήρια διαβίωσης της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (αυτοκίνητα ή δίκυκλα) να μην υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 6.000 ευρώ.
 • Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κλπ. να μην υπερβαίνει το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης:
 • Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό τα 1.200 ευρώ.
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, τα 1.800 ευρώ.
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, τις 2.100 ευρώ.
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, τις 2.400 ευρώ.
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, τις 2.700 ευρώ.
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, τις 3.000 ευρώ.

Στον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα πρόνοιας (συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων τέκνων του πρώην ΟΓΑ) εκτός από το επίδομα αναδοχής, το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ένταξης στο πρόγραμμα του ΚΕΑ είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ιδίως οι άστεγοι) μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους Δήμους για την υποβολή φορολογικής δήλωσης πριν καταθέσουν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα τα εξής ποσά:

– Κάθε άγαμος, 200 ευρώ το μήνα.

– Κάθε ζευγάρι έγγαμων ή συνδεδεμένων με σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 300 ευρώ το μήνα.