Έλεγχοι στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ξεκινήσανε οι διασταυρώσεις για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), με αυτά που έχουν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο ακινήτων. Έχουν εντοπιστεί ήδη περίπου 20.000 ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν εκδόσει αριθμό μητρώο ακινήτου (ΑΜΑ). Ο αριθμός είναι υποχρεωτικός και πρέπει να αναγράφεται στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες – πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης , όπως είναι η Airbnb και η booking. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ , η διασταύρωση έγινε μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού. Επιπλέον, εντοπίστηκαν πάνω από 100 ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και να μην τα έχουν δηλώσει στην εφορία.

Ήδη με εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, διερευνούνται τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλωθεί στο Μητρώο ακινήτων και να μην έχουν πάρει ΑΜΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κυρώσεων. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες, θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση με τον ίδιο τρόπο και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, κλπ)

Όποιος δεν έχει εγγραφεί στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 5.000€ για κάθε ακίνητο που εμφανίζει στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τέτοιου τύπου. Αντίστοιχα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της στοιχεία πληρωμών από τις πλατφόρμες ώστε να συνεχιστεί η διασταύρωση με τις δηλώσεις εισοδήματος. Στις περιπτώσεις παραβάσεων θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.